Groninger Gasberaad en VEH: plan voor radicaal andere aanpak gasschade

31 MRT 2017 08:00 | Vereniging Eigen Huis

De afgelopen jaren is de afwikkeling van gaswinningsschade aan huizen onder regie van de NAM volledig vastgelopen. Bewoners zijn ten einde raad. Het is tijd voor een breuk met het verleden. Het Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis hebben de hoofdlijnen voor een toekomstgericht plan opgesteld  dat voor een nieuwe start moet zorgen  Het plan zet de NAM buiten spel. Schades worden in dit plan uit een fonds, onder garantie van de staat, hersteld. Dit fonds zal deze schades op de NAM, als veroorzaker van de schade, verhalen. Hierdoor hoeft de bewoner niet langer zelf een ongelijke strijd aan te gaan tegen de juridische macht van een multinational. Alleen schades waarvan het zonneklaar is dat zij niet het gevolg zijn gaswinning, worden hier van uitgesloten.

Het moet anders

De gedachte dat het zo niet langer kan, wordt inmiddels breed gedragen, ook in de politiek. Maar intussen wordt er nog steeds doorgemodderd. Complexe schades wachten, ruim vier en een half jaar na de beving bij Huizinge in 2012, nog steeds op een afwikkeling. Wachttijden bij de vorig jaar ingestelde arbitrageregeling lopen nu al op tot zes maanden. De kosten van deskundigen en contradeskundigen zijn enorm.

Geen pleisters meer

Dat er een totaal andere aanpak nodig is, zal naar verwachting ook vanmiddag blijken bij de presentatie van de onderzoeksresultaten naar schadeclaims buiten de contourlijnen. Het ziet er naar uit dat deze schadeclaims vrijwel allemaal zullen worden afgewezen. Mogelijk zullen eenmalige vergoedingen worden aangeboden als doekje voor het bloeden. Dit mag nooit een afkoop zijn voor wat echt nodig is: een radicaal andere opzet van de afhandeling van de schade.

Begin met een schone lei

Belangrijkste elementen van het gezamenlijke plan van het Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis zijn:

Alle schades die zijn gemeld voor een te bepalen datum worden gerepareerd. Er wordt hierbij aangenomen dat deze schades een gevolg zijn van gaswinning, tenzij zonneklaar is dat dat niet zo is. Hierdoor worden hoge onderzoekskosten vermeden en worden mensen eindelijk geholpen.

  • Grotere schades worden meegenomen bij de versterkingsoperatie, inclusief schadepreventie, waardoor dubbele kosten worden vermeden.

  • Intussen wordt gewerkt aan een nieuwe onafhankelijke schadeprocedure, waarbij de omkering van de bewijslast en garantstelling van de overheid leidend zijn. Nieuwe schades worden volgens deze procedure afgehandeld.

  • Maatwerk wordt het uitgangspunt. Behoefte van, en vertrouwen in bewoners zijn leidend.

Een dergelijke aanpak betekent een streep onder het verleden. Hierdoor kan alle tijd, aandacht en energie gericht worden op de versterkingsoperatie en daarmee op het veilig en perspectiefrijk maken van Groningen.

Het Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis zullen dit plan onder de aandacht brengen van de politieke partijen en de kabinetsinformateur.

niet voor publicatie: Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met: Vereniging Eigen Huis: Manon van Essen: 06-51 83 91 86 /pers@eigenhuis.nl Groninger Gasberaad: Susan Top: 06-11 52 09 33 /susan.top@gasberaad.nl

Meer binnen deze rubriek